Posted in Börja blogga

Gott vin till stark mat

Gott vin till stark mat Posted on 18th juni 2022

Att kombinera vin med mat är kul, men också ganska svårt. Allra svårast är det kanske att hitta ett vin som harmonierar bra med kryddstark mat. Det blir lätt så att smakerna skär sig eller att vinet helt drunknar i smakerna från maten. I den här texten ska vi därför titta lite närmare på vinet Châteauneuf-du-Pape som ofta passar till stark mat.

Allt du behöver veta om Chateauneuf Du Pape

Har du inte hört talas om detta vin förut? Det är synd eftersom Chateauneuf Du Pape är ett populärt vin i Frankrike. Huvudsakligen framställer man detta vin i Rhône-dalen av druvor som till exempel Grenache, Muscardin och Clairette Rose. Chateauneuf Du Papeframställs både av blåa och gröna druvor och finns således både som vitt och rött vin. Är du nyfiken på att förkovra dig lite mer i detta vin kan det vara kul att ordna en vinprovning med dina vänner där ni testar olika typer av Châteauneuf-du-Pape. Hos Vinoteket hittar du ett brett utbud av detta populära vin så att du kan sätta ihop en riktigt bra vinprovning. Testa gärna både röda och vita varianter.

Att kombinera vin med mat

I den här texten ska vi fokusera på varför Châteauneuf-du-Pape passar så bra till stark mat. Kort kan man säga att dessa viner är kraftiga och tanninrika, vilket gör att den starka maten inte dränker dem med sina smaker. I vinet finns också toner av både kaffe och kanel samt olika örter. Man kan alltså säga att det är ett vin med mycket karaktär. Alkoholhalten brukar vara ganska hög i dessa viner och landar oftast på mellan 13 och 15 %.

Ett bra sätt att lära sig kombinera vin med mat är att testa olika smaker tillsammans med vinet när man har vinprovning. Förbered olika snittar med alltifrån starka smaker till milda och söta. Genom att dricka vinet och äta av snittarna samtidigt kan man ganska enkelt känna vad som passar till vad. Här kan du också läsa ytterligare tips om hur du kombinerar vin med mat och vad du bör tänka på när du gör det. Kom också ihåg att alla har olika så kallade smakpaletter. Det gör att vissa människor kan uppleva olika smaker på skilda sätt.

Just Châteauneuf-du-Pape är ett extra roligt vin att utforska eftersom det finns i så många olika varianter. Säkert kommer du att hitta din favorit bland dessa varianter av fransmännens favoritvin.

magnetism