Posted in Andra influencers

Cissi Wallin

Cissi Wallin Posted on 25th december 2019

När MeToo-vågen drog fram över hela världen under hösten 2017 blev Cissi Wallin namnet på alla svenskars läppar. Hon hängde ut sin våldtäktsman – en välkänd man inom svensk media – på sin Instagram, vilket genast blev en stor snackis. Men innan allt detta hände var hon redan en stor influencer och skådespelare och har en lång meritlista bakom sig i mediavärlden.

#MeToo

Hashtagen #metoo startades av Alyssa Milano i USA. I ett twitterinlägg bad hon alla som någon gång sexuellt ofredats att svara på hennes tweet med ett enda ord – hashtaggen #metoo. Den fick en oerhörd genomslagskraft och spred sig snart över hela världen. I alla sociala medier la kvinnor upp ett inlägg eller en bild med ordet #metoo. För vissa var det allt de skrev, medan andra valde att i samma inlägg berätta om de övergrepp de blivit utsatta för. Vissa gick till och med så långt att de namngav sin förövare och därmed offentliggjorde för hela världen vad förövaren hade gjort.

Cissi Wallin hade anmält sin förövare 2011 för en våldtäkt som skedde 2006. Förundersökningen blev nedlagd i brist på bevis och förövaren gick fri. Sedan dröjde det alltså ytterligare sex år innan hon 2017 hängde ut honom på sin välkända instagram med namn och bild. För detta fick hon otroligt mycket stöd och uppbackning, men det var också många som tyckte att hon gjort fel eftersom han inte var dömd. Mannen som hängdes ut blev själv så provocerad att han anmälde henne för förtal, ett åtal som ska upp i rätten under 2019. I och med den här händelsen blev Cissi en frontfigur för MeToo i Sverige, hon anordnade bland annat en manifestation i Stockholm och har kämpat hårt för kvinnors rättigheter sedan dess.

Rollen i Tjenare Kungen

Redan 2005 blev Cissi Wallin ett välkänt ansikte då hon debuterade som skådespelare i långfilmen Tjenare Kungen. Där spelar hon en av huvudkaraktärerna, Millan. Cissi har själv sagt i efterhand att hon identifierade sig väldigt mycket med karaktären och fick upp ögonen för yrket som skådespelare. Strax efter att den haft premiär flyttade hon till Stockholm för att fortsätta karriären. Flytten gick inte som planerat och hon fastnade istället i ett destruktivt leverne med mycket fest och alkohol. Istället för att fortsätta med film valde hon en kort tid inom tv-branschen för att slutligen landa i att radio var hennes grej.

Sociala medier

Cissi var tidigt med att starta en blogg, men är kanske främst känd för sin instagram. Där ägar hon sig åt feministisk aktivism och är drivande i många kvinnofrågor. Hon varvar bilder med långa texter med videor och har ett stort antal följare. Hon har bland annat varit med och startat BB-demonstrationen, en demonstration som uppmärksammar och protesterar emot att allt fler förlossningsavdelningar läggs ner i hela landet.

magnetism